Befanini

Drogi Czasie!

Czy byłbyś tak uprzejmy i przestał zasuwać jak opętany? Sznurówki zgubisz po drodze! Dopiero co kilka dni temu pisałam o włoskiej Befanie, a już połowa stycznia za nami. Teraz jest moda na rozkoszowanie się chwilą, na mniej i wolniej, na celebrowanie tu i teraz, a nie takie hop-siup zmień kolejną kartkę w kalendarzu. Ech…

Obiecałam chętnym przysmaki od wiedźmy, a ja zawsze słowa dotrzymuję. Tak więc ci, którzy na forum publicznym wyraził swoje życzenia – niech szykują brzuszki, a kto sam ma ochotę upiec pyszności – niech zanotuje przepis na ciasteczka befanini.

Czas przygotowania: 15 minut

Czas leżakowania ciasta: minimum 60 minut

Czas pieczenia: 8 minut

Poziom trudności: łatwe

IS_DSC_1966-2-2-2

 

Składniki na 45-60 ciasteczek (w zależności od ich grubości)

125 gr masła

8 gr suchych drożdży

1 laska wanilii

1 jajko + jedno białko do dekoracji

10 gr rumu lub aromat rumowy do ciast (w wersji dla dzieci, kobiet w ciąży i karmiących)

świeżo starta skórka z jednej cytryny lub pomarańczy

250 gr mąki (typ 550)

Dekoracje: kolorowy cukier, kolorowe posypki, koraliki

  1. Do mąki wrzuć chłodne masło pokrojone na mniejsze kawałki i zacznij mieszać do otrzymania dosyć sypkiej mieszanki. Pomóż sobie mikserem 🙂
  2. Przełóż mąkę z masłem na stolnicę / blat / do dużej miski (gdzie ci wygodniej wyrabiać ciasto), na środku zrób wgłębienie i wrzuć: cukier, drożdże, nasiona wyjęte z laski wanilii, startą skórkę cytrusową, jajko i rum / aromat.
  3. Wyrabiaj ręcznie aż do uzyskania gładkiej masy.
  4. Zawiń ciasto w przezroczystą folię i schowaj do lodówki na minimum godzinę.
  5. Po upływie tego czasu rozwałkuj ciasto do grubości około 3 mm (ja osobiście lubię cieńsze ciasteczka) i wycinaj dowolnymi foremkami.
  6. Jeśli chcesz dekorować – przed włożeniem do piekarnika posmaruj ciasteczka białkiem jajka i ozdób kolorowymi posypkami.
  7. Piecz 8 minut w piekarniku rozgrzanym wcześniej do 180 °C. Ciasteczka powinny lekko zmienić kolor, ale nie powinny być zbyt rumiane.

IS_DSC_1985

Jeśli ktoś marzy o ciasteczkach w najbardziej wymyślnych kształtach polecam zajrzeć tutaj oraz tutaj – spełnicie każde swoje foremkowe marzenie!

Smacznego!

IS_DSC_1994

Advertisements

One thought on “Befanini

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s